"Sorry If There Is A Deficiency / Error In Translation From Indonesian To Related Languages, Because It Only Uses Google Translate"
In het model van het Betterpad-Ray (Benteng Terpadu Raya / Great Integrated Fortress) complex zijn er modellen van moskeeën genaamd de Shahada-moskee. Deze moskee heeft twee verdiepingen met een tweede verdieping in de grote gebedsruimte in de vorm van een balkon. Het ontwerp van het complex van het gebouw is op het zuiden gericht met de twee voorpoorten als de zuidkant. Deze moskee bevindt zich aan de westkant van het gebouwencomplex omdat dit gebouw zal worden gebouwd in Indonesië, dat ten oosten van de Grote Moskee (Masjidil Haram), Mekka, ligt als gebedscentrum voor moslims. Naar mijn mening kunnen bezoekers die gebed zullen verrichten met deze functie rechtstreeks naar de moskee gaan van buiten het Betterpad-Ray-complex. En voor de Shahada-moskee (voorkant van mihrab) is er alleen een muur als de grens van het gebouwencomplex, zodat elke moslim die het gebed doet alsof hij niet naar een ander object dan de muur kijkt als een barrière voor het gebouw.
Wat deze keer wordt besproken, is het ontwerp van de kernkamer van de Shahada-moskee. De kernkamer is hier het grootste hoofdgebouw met de hoofdfunctie van een moskee. De kernkamer of hoofdruimte van de Shahada-moskee bestaat uit een gebedsruimte, een ruimte voor zuivering (vooral voor wassing) en een terras bij de veranda. Als God het wil, is de kamer die ik heb ontworpen vrij breed voor bezoekers en, belangrijker nog, kan hij aan de behoeften van aanbidding voldoen met adequate faciliteiten.
De belangrijkste kamer in de Shahada-moskee is de gebedsruimte, die inderdaad de belangrijkste kamer is in alle moskeeën. De gebedsruimte bestaat uit mihrab en de congregatiekamer. Mihrab is een kleine ruimte aan de voorkant van de gebedsruimte als een plek waar de imam het gebed kan leiden. Mihrab geeft ook de richting van het Qibla-gebed aan. Aan de muur van de mihrab zal ik een lichtgat met glas geven zodat de verlichting in de mihrab beter is. Mihrab my design heeft ook een kleine ruimte aan de rechter- en linkerkant om gebedsapparatuur op te kunnen bergen.
Terwijl de congregatieruimte is voorzien voor moslims om gebeden te verrichten na imam, gebed alleen, of plaatsen waar aanbidders naar khutbah kunnen luisteren. De belangrijkste gebedsruimte van de Shahada-moskee heeft minstens 20 shaf met elke shaf van minstens 50 mensen. Dit bedrag kan in werkelijkheid meer zijn als de shaf erg strak is. In de gebedsruimte staan 4 grote pilaren die het dak van de Shahada-moskee ondersteunen. De pilaren en vormen van overlappende daken zijn kenmerkend voor moskeeën op Java. Ramen aan de zijkant van de kamer (behalve de voorkant) hebben prachtige bogen met Arabische nuances, veel in aantal en groot van formaat om natuurlijke verlichting, ventilatie en comfort voor aanbidders te bieden. Voor de distributie van shaf bij het bidden voor jamaah, mannen aan de rechterkant en vrouwen aan de linkerkant, wat gebruikelijk is in verschillende moskeeën in Indonesië.
Afgezien van de mihrab en de congregatieruimte, is de Shahada-moskee gebedsruimte uitgerust met een mimbar / podium (preekstoel in de kerk. De mimbar is een plaats waar predikers khutbah kunnen brengen op vrijdag (Jumat) gebeden of Id-gebeden. Op Java is er zijn veel houten klanken in de vorm van podia met zitplaatsen uit één stuk versierd met prachtig houtsnijwerk Ik ben van plan een simpele mimbar te geven maar toch de islamitische en javaanse cultuur te laten zien.
De Wudhu-kamer van de Shahada-moskee bevindt zich buiten de twee zijden van de moskee. Omdat rein en heilig een absolute vereiste is bij het verrichten van gebeden, staat de plaats van de wassing niet los van het moskeegebouw. De netto vereiste voor mensen die willen aanbidden, wordt niet alleen gedaan met wassing, maar ook met onreine reiniging, baden, enzovoort. Dan is de Shahada-moskee ook uitgerust met een badkamer en toilet. Reinigingsplaats moet gegarandeerd schoon zijn en de plaats van wassing moet gegarandeerd zijn van zuiverheid. De wasruimte is ontworpen met een losse afmeting, 9 meter breed, zodat mensen vrij kunnen staan om in de rij te staan of te stappen.
De wasruimtes tussen mannen en vrouwen werden ook gescheiden volgens de indeling van de shaf. Voor mannen om de wassing op de juiste plaats uit te voeren en de vrouw zal de wassing op de plaats aan de linkerkant uitvoeren. Om de hygiënische watervoorziening te behouden, stroomt het waswater door verschillende waterkranen en onder de kraan is een waterkanaal aangebracht zodat het gebruikte waswater niet naar de vloer van de wasruimte stroomt. Als God het wil, zal er speciaal voor mensen worden gezorgd die lichamelijk zwak zijn. Voordat u de wasruimte binnengaat, is er een plaats voor het opslaan van goederen of slippers / schoenen aanwezig. Dit om te voorkomen dat u zich zorgen maakt over het verlies van goederen en plechtigheid in de eredienst in de Shahada-moskee creëert.
Vóór de belangrijkste gebedsruimte is er een terras of veranda dat een vrij open ruimte is. Het Shahada-moskeeterras wordt gebruikt als openbare ruimte. Dit terras is zo ontworpen dat het direct van buitenaf en de sanitaire ruimte toegankelijk is. Op het terras komt een plek om spullen op te bergen, zodat bagage iemand in gebed niet stoort. Het bestaan van een terras is niet absoluut. Maar voor moskeeën in Indonesië is het bestaan van een terras zeer noodzakelijk om in te spelen op het tropische klimaat. Het terras dient als schaduw die het gevoel van zonnewarmte of de warmte van de lucht vermindert. Het Shahada-moskeeterras heeft twee verdiepingen. De trap naar de tweede verdieping van de Shahada-moskee bevindt zich ook op het terras en kan naar het balkon van de grote gebedsruimte gaan.
Zo maakte het ontwerp van de Shahada-moskee deel uit van het Betterpad-Ray (Great Integrated Fortress) -model. Eerlijk gezegd was ik nog steeds afgestudeerd aan een middelbare school en had ik nog geen speciale architectuur gestudeerd. Ik hou van architectuur, vooral Indonesische architectuur en laat het echt aan de wereld zien. Wat wel duidelijk is, is dat mijn ontwerp nuttig kan zijn. Bedankt.
Reference:
·
Susanta,
Gatut, dkk. Membangun Masjid & Mushola. 2007. Depok: Penebar
Swadaya. (https://archive.org/stream/BukuArsitektur/1048_Membangun%20Masjid%20dan%20Mushola#mode/2up)
No comments:
Post a Comment