"Sorry If There Is A Deficiency / Error In Translation From Indonesian To Related Languages, Because It Only Uses Google Translate"
In de muur op het moskeegebouw zijn er enkele die volledig rondom het gebouw zijn aangebracht en sommige zijn slechts gedeeltelijk overdekt, bijvoorbeeld op de wasplaats en de parkeerplaats is er alleen voor afgedekt. In dit artikel bespreken we de materialen voor het maken van muren en hoe ze te doen volgens het ontwerp van de Shahada-moskee (Masjid Syahadat), onderdeel van de Betterpad-Ray (Benteng Terpadu Raya / Great Integrated Fortress) of groot geïntegreerd fortmodel. Het werk van het maken van muren is hier gericht op het eerste werk na de voltooiing van het basisconstructiewerk (bijv. Fundering) in de vorm van een baksteen, batakobaksteen of lichte bakstenen installatie.
Materialen die vaak worden gebruikt voor het bouwen van muren, inclusief moskeeën, zijn rode bakstenen. Bakstenen zijn bouwmaterialen gemaakt van mortel (met of zonder andere mengsels) die worden bedrukt en vervolgens bij hoge temperaturen worden verbrand. Niet alle klei kan worden gebruikt als materiaal voor rode baksteen. Alleen bepaalde klei met voldoende zandgehalte. Het proces van het maken van rode bakstenen wordt meestal handmatig gedaan, dus de maat is niet echt hetzelfde, afhankelijk van de fabrikant. De productie van rode bakstenen wordt over het algemeen uitgevoerd door omwonenden met een beperkte productie, omdat het aantal werknemers ook klein is. Over het algemeen heeft dit bedrijf de vorm van kleine en middelgrote ondernemingen met een distributiebereik dat niet breed is, meestal slechts één subdistrict / district.
Rode baksteen wordt meestal verkocht met een afmeting van 3-5 cm dik, 7-11 cm breed, 17-22 cm lang en weegt 3 kg per stuk (afhankelijk van de fabrikant en het gebied waar de steen is gemaakt). Rode baksteen heeft verschillende voordelen, namelijk waterdicht zodat er zelden water doorsijpelt door regenwater, scheuren zijn relatief zeldzaam, sterker dan de meeste andere muurmaterialen, duurzaam en het gebruik van bredere verstevigde betonnen frames, namelijk 9 - 12 m2. Gebrek aan rode baksteen is dat de installatie langer duurt dan batakobaksteen of andere muurmaterialen en de vereiste kosten zijn hoger, omdat er rode stenen in grote hoeveelheden nodig zijn om een muur af te werken, terwijl de prijs per stuk vrij duur is.
Batako Brick is een printsteen die niet verbrand is. Batako Brick die ik meestal ken, is batako-baksteen van pc-cement. PC cement batako baksteen is gemaakt van een mengsel van PC cement en zand of steenas. Cement batako-baksteen heeft verschillende maten en modellen.
Over het algemeen hebben batako-cement twee of drie gaten aan één kant om te vullen met een bindmengsel. Een andere naam voor cement batakobaksteen is batakobaksteen die in twee soorten kan worden verdeeld, namelijk machinepers en handpers. In duidelijk zicht is het verschil in machinepers en handsteen te zien aan de oppervlaktedichtheid van de rots.
Op de markt heeft het formaat van cement batako dat gevonden kan worden een lengte van 36 ¬ - 40 cm, dikte 8 - 10 cm en hoogte van 18 - 20 cm. PC cement batakobaksteen heeft verschillende voordelen, namelijk waterdicht (dus de kans op doorsijpelen van water is erg klein), installatie is sneller (kost niet veel tijd) en het gebruik van frames van verstijfd beton is breder, namelijk 9-12 m2. Het tekort aan batako cement is dat het gemakkelijk scheurt, en makkelijk geperforeerd wordt doordat er holtes aan de binnenzijde zitten.
Er zijn ook andere soorten batakobaksteen die witte batakobaksteen zijn gemaakt van een mengsel van tras (pozzolan), kalksteen en water, zodat het ook pozzolan-kalksteenprint kan worden genoemd. Tras / pozzolan is een grondsoort die is ontstaan door verwering van rotsen afkomstig van een vulkaan, waarvan sommige wit zijn en andere bruinachtig wit.
Lichtgewicht baksteen (of hebel, wat eigenlijk een handelsmerk is dat is geproduceerd door Josef Hebel) is vrij licht, glad en heeft een goede vlakheid, zodat het onmiddellijk kan worden aangebracht zonder dat het eerst moet worden gepleisterd. Materialen voor pasta gebruiken meestal instant cement. Dit cement is gebaseerd op silicazand, cement, vulstoffen en verslavende stoffen. Het gebruik ervan wordt alleen gemengd met water, maar kan ook materialen gebruiken zoals het maken van batakobakstenen. Lichtgewicht baksteen heeft een afmeting van 60 x 20 cm met een dikte van 8-10 cm. Maar er zijn er ook die hem groter maken, zodat hij zwaarder is tijdens het dragen, maar sneller tijdens de installatie.
Lichtgewicht baksteen heeft verschillende voordelen, namelijk waterdicht zodat de kans op waterlekkage erg klein is, de installatietijd korter is, lichter, brandveiliger zodat het brand kan voorkomen, een goede geluidsisolatie heeft en het gebruik van verstevigde betonnen frames 9 - 12 m2 is. Het nadeel is dat de prijzen relatief duurder zijn, zelden worden gevonden en niet alle bouwvakkers hebben dit type steen ooit geïnstalleerd.
Om het oppervlak van een rode baksteen, batakobaksteen of lichte baksteen op een muur te bedekken, gebeurt dit meestal door te pleisteren. Gipsmateriaal is een mengsel van cement, zand en water. Vervolgens opnieuw gepureerd met gladde pasta.
Van al deze materialen gebruik ik het liefst rode baksteen als materiaal voor de muren van de Shahada-moskee, vooral in het grootste deel van het gebouw. Rode baksteen is inderdaad sterk en wordt vaak lang geleden gebruikt, vanwege het gebruik van veel rode baksteen, de dichtheid van de rode baksteen op de muur en de intermitterende installatie deed me geloven dat de muren van het gebouw sterk kunnen zijn en duurzaam en bestand tegen waterlekkage zodat ook de uitstraling van de moskee behouden blijft. De lange installatietijd is voor mij geen probleem, want het belangrijkste hierbij is kracht.
Terwijl ik het niet echt leuk vind om batako of lichte baksteen als muurmateriaal te gebruiken. Voor mij laat de holte in batakobaksteen van cement zien dat de indruk niet sterk en gemakkelijk kwetsbaar is. Terwijl er voor lichte stenen nog steeds veel bouwvakkers zijn die dit type steeninstallatie niet hebben ervaren. Maar misschien kan ik beide materialen gebruiken voor de muur van de parkeerplaats.
Dit is het artikel van mij. Hopelijk kan het ontwerp van de Shahada-moskee (Masjid Syahadat), dat deel uitmaakt van de Betterpad-Ray (Benteng Terpadu Raya / Great Integrated Fortress) of het geweldige geïntegreerde fortmodel, inspireren en gerealiseerd worden. Aamiin.
Reference:
·
Susanta,
Gatut, and friends. Membangun Masjid & Mushola. 2007. Depok: Penebar
Swadaya. (https://archive.org/stream/BukuArsitektur/1048_Membangun%20Masjid%20dan%20Mushola#mode/2up)
·
https://www.klopmart.com/article-57-kenali-bata-ringan.html
No comments:
Post a Comment