Wednesday, June 10, 2020

BETTERPAD-RAY MOCKUP - Ondersteunende ruimte voor het ontwerp van de Shahada-moskee

"Sorry If There Is A Deficiency / Error In Translation From Indonesian To Related Languages, Because It Only Uses Google Translate"




De ondersteunende ruimte in de moskee is inderdaad anders dan in de kernkamer. De kernkamer is iets dat in een moskee moet zijn, zoals gebedsruimte, wasplaats, en indien nodig is er een terras of veranda. Terwijl het bestaan ​​van ondersteunende kamers over het algemeen wordt aangepast aan de categorie en capaciteit van de moskee. Voor een gebedsruimte / musola is de ondersteunende ruimte meestal niet veel en onvolledig. Als er een ondersteuningsruimte is in de vorm van een bibliotheek of magazijn, meestal alleen gemaakt met voldoende grootte. Voor het ontwerp van de Shahada-moskee die deel uitmaakt van de Betterpad-Ray (Benteng Terpadu Raya / Great Integrated Fortress) of het geweldige geïntegreerde fortmodel dat is gemaakt voor de grootte van een grote moskee en deel uitmaakt van een strategisch gebouwencomplex, zijn ondersteunende ruimtes nodig omdat het de optimalisatie van het gebruik van moskeeën kan ondersteunen.
De volgende zijn ondersteunende kamers die zijn ontworpen voor het Shahada-moskee-model.
Afgezien van een plaats van aanbidding, heeft de Shahada-moskee nog andere, meer algemene toepassingen om het leven van de islamitische gemeenschap op te bouwen, namelijk als een vergaderruimte voor discussie en beraadslaging. Sinds de tijd van de profeet Mohammed die de Nabawi-moskee in de buurt van zijn woonplaats stichtte, werd de moskee gebruikt voor educatieve, sociale, politieke en zelfs militaire doeleinden. Verschillende gebieden die momenteel worden besproken, moeten in overeenstemming zijn met de tijden en problemen waarmee de samenleving, de natie en de staat of mondiale kwesties worden geconfronteerd. Natuurlijk worden vergaderingen of beraadslagingen uitgevoerd in het belang van de mensen en zijn de juiste dingen die door Allah SWT worden gezegend. De Shahada-moskee heeft een veranda aan de achterkant van de moskee die kan worden gebruikt als vergaderruimte. Met halfopen ruimte zal de luchtstroom vloeiender zijn, zodat de atmosfeer koeler is in de tropische klimaatomstandigheden van Indonesië. In het gebouw dat zich uitstrekt tot aan de zijkant van de Shahada-moskee is er ook een vergaderruimte, speciaal voor moskeebeheerders.
De prominente functie van een moskee is de functie van onderwijs. De vergaderingen die het middel zijn voor het leren van moslims worden gehouden in moskeeën, evenals voor de Shahada-moskee. Openbaringen ontvangen door de profeet Mohammed terwijl hij in Medina was, terwijl hij ook in de moskee was. In de moskee legde de profeet Mohammed islamitische wetten uit. Dit kan bewijzen dat de functie van de moskee als plaats om religie voor moslims te onderwijzen en te bestuderen. Vervolgens is de moskee door wetenschappers gebruikt om de islam te verspreiden. Dingen gaan door met het heden. Er is een groep moslims die religie bestuderen en de koran lezen in de moskee door te luisteren naar lezingen van geleerden. Het zou mooi zijn als het met alle ernst werd gedaan en alleen hoopte op Gods zegen, vooral voor moslims die studeren.
Ik hoop dat er in de Shahada-moskee een boekenplank kan worden aangeboden als bibliotheek met boeken over de godsdienstwetenschap en wereldse wetenschappen die in overeenstemming zijn met de islamitische leer. De planken kunnen in de achterste gebedsruimte of veranda worden geplaatst. Ik ben ook van plan om een ​​bibliotheekruimte te creëren in de Shahada-moskeetoren. Deze boeken kunnen door bezoekers worden gelezen. Ik vind het leuk als de boeken netjes op een plank zijn gerangschikt en een regel worden die wordt toegepast op bezoekers, er zijn bijvoorbeeld fiqh-boekgroepen, groepen islamitische geschiedenisboeken, aqidah-boekgroepen, enzovoort. Deze boeken mogen alleen worden gelezen in moskeeën en moeten worden ingeleverd voor andere bezoekers. Indien mogelijk wordt een groep bibliotheekwachters gevormd die ook belast zijn met lesgeven in moslimvergaderingen of organisaties.

Samen met de voortgang van de tijd en de toenemende bevolking is de moskee niet alleen een gebedshuis, maar ook een middel voor sociale activiteiten. Omdat het serviceniveau voor elke moskee kan variëren, kan een moskee mensen uit andere regio's bedienen, niet alleen de omliggende gemeenschap. Evenzo met de Shahada-moskee die, als hij is gebouwd, zeker een vrij groot gebied heeft. Er is dus beheer nodig om de Shahada-moskee te beheren. Over het algemeen worden moskeebeheerders takmir genoemd. Takmir is een organisatie die het huishouden van de Shahada-moskee zal organiseren en beheren. Ze regelen zaken met betrekking tot de uitvoering van aanbidding, zoals het vijfvoudige gebedsschema, de regeling van vrijdaggebedstijden, vasten, tarawih-gebeden, het beheren van de financiën van de moskee, het voldoen aan de behoeften van aanbidders, enzovoort.
Voor een soepel beheer van de Shahada-moskee bevindt het managementkantoor zich naast de moskee, die maar heel dichtbij is. Kantoorruimte wordt ook gebruikt als vergaderruimte zodat de beraadslagingen comfortabel kunnen verlopen. Omdat beheer van moskeeën belangrijk is, moet het bestaan ​​van een beheerbureau goed worden gepland vanaf het begin van de bouw van de moskee of sinds het ontwerp. Het bestaan ​​van een goed kantoor kan de moskee doen herleven als centrum voor moslimactiviteiten. Dit kan dus een grote invloed hebben op het welzijn van mensen.
In de Shahada-moskee is er ook een magazijn voor het opslaan van moskeeapparatuur, zoals tapijten, moskee-inventarisitems, schoonmaakgereedschap en andere. Audioapparatuur en geluidssystemen kunnen worden geplaatst in het moskeemagazijn aan de zijkanten van de mihrab. Terwijl andere apparatuur die mogelijk vuil is, in de buurt van het managementkantoor kan worden geplaatst.
Aan het begin van de ontwikkeling van de islam werd de toren door de muezzin gebruikt om de oproep tot gebed (azan) te verkondigen. Daarom is de toren hoger gemaakt dan het dak van de moskee, zodat het geluid een groter gebied kan bereiken. Vanwege de technologische vooruitgang werd de minaret van de moskee niet langer gebruikt als een plaats om de oproep tot gebed uit te spreken, maar werd hij gebruikt om luidsprekers te plaatsen, waaronder die van het ontwerp van de Shahada-moskee. Het bestaan ​​van de toren kan ook een aanwijzing zijn voor de locatie van de moskee, vooral het ontwerp van de Shahada-toren is uniek omdat er Allah en Mohammed lafadz zijn en een grote klok die naar verwachting vanaf een aanzienlijke afstand te zien zal zijn. De Shahada-toren kan ook worden gebruikt als observatieplaats op de zevende verdieping (boven de klok).
Hopelijk kan het ontwerp van de Shahada-moskee (Masjid Syahadat), dat deel uitmaakt van de Betterpad-Ray (Benteng Terpadu Raya / Great Integrated Fortress) of het geweldige geïntegreerde fortmodel, inspireren en gerealiseerd worden. Aamiin.







Reference:

·         Susanta, Gatut, and friends. Membangun Masjid & Mushola. 2007. Depok: Penebar Swadaya. (https://archive.org/stream/BukuArsitektur/1048_Membangun%20Masjid%20dan%20Mushola#mode/2up)


No comments:

Post a Comment

BETTERPAD-RAY MOCKUP - Materiaal van de muur van de Shahada-moskee (Masjid Syahadat)

"Sorry If There Is A Deficiency / Error In Translation From Indonesian To Related Languages, Because It Only Uses Google Translate"...

Popular posts