Sunday, June 14, 2020

BETTERPAD-RAY MOCKUP - Voorbeelden van Shahada-moskee (Masjid Syahadat) Planning op basis van bouwconcepten

"Sorry If There Is A Deficiency / Error In Translation From Indonesian To Related Languages, Because It Only Uses Google Translate"




Voor iedereen die leek of professional is, weten ze natuurlijk al dat bij het bouwen van een gebouw moet worden begonnen met planning. Het concept van het te bouwen gebouw is iets waar rekening mee moet worden gehouden, zodat het aan de verwachtingen voldoet. Speciaal voor moskeeën die worden gebruikt als gebedshuizen en openbare ruimtes voor moslims. Bij het plannen van de bouw van een moskee, zou bijvoorbeeld het ontwerp van de Shahada-moskee (masjid Syahadat) die deel uitmaakt van het Great Integrated Fortress-model Betterpad-Ray (Benteng Terpadu Raya / Great Integrated Fortress), zeker aan de eerste vragen denken zoals dit. Hoeveel land is er? Wat is de staat van het land dat goed is voor het ontwerp? Of hoe zit het met het bestaande land dat een veilige en comfortabele moskee kan worden gebouwd? Wat is de oppervlakte van de moskee volgens de oppervlakte en vorm van het land? Wat is de goede positie van de Qibla volgens de vorm van het land? Staat het naar de weg of steunt het? Wat is de richting van binnenkomst? Wat is de vorm van het dak, de koepel of de piramide? Wat is de positie van de wasplaats? Wat is de oppervlakte van verhard land en wat is de wateropname? Hoe een parkeerplaats regelen? Hoe is de tuin ontworpen? En nog veel meer vragen.
Bij het invullen ervan moet je natuurlijk niet onzorgvuldig zijn of het proberen. De planning moet een proces doorlopen dat serieus wordt uitgevoerd, zodat het moskeegebouw echt in overeenstemming is met de verwachtingen, inclusief het ontwerp van de Shahada-moskee. Daarom moet inzicht in het concept van moskeebouw nodig zijn om het planningsproces te starten. Architectuur is nodig als leidraad bij het plannen en ontwerpen van de ruimte en de bouw van de moskee. In het modelontwerp van Betterpad-Ray, vooral de Shahada-moskee, gaat het meer om decoratie of kunst als een weergavemodel, in plaats van planning die echt is gedaan. Maar ik hoop dat ik het architectonisch model serieus kan bestuderen of input kan krijgen van de architecten zodat ik mijn ontwerp kan perfectioneren en realiseren. Aamiin.
In het concept van moskeearchitectuur is het model en de vorm van de moskee opgenomen in de ijtihad van islamitische architecten of ontwerpers. Er is geen speciale volgorde in de islam over de vorm van de moskee die zou moeten zijn. Dat wil zeggen, de architect of ontwerper kan vrij de vorm en het model van het moskeegebouw bepalen, op voorwaarde dat het in overeenstemming is met de leer van de Koran en de Hadith als religie van het monotheïsme.
In de basisprincipes van moskeeplanning moet de moskee worden gebouwd volgens de volgende bepalingen.
 De positie van de moskee als het huis van God zodat het een heilige plaats is
 De functie van de moskee als gebedshuis en religieus centrum
 Streeft naar het creëren van een mens die voorzichtig is en hoopt op begeleiding en verdienste van Allah
 Beginselen van financieel beheer in overeenstemming met de koran en de hadith
 Algemene principes in aanbidding
De moskee-planning moet aandacht besteden aan haar positie. Als een heilige plaats moet de moskee aanbidding kunnen aanmoedigen om zich aan Allah SWT te onderwerpen, een atmosfeer van glorie van de Schepper te creëren en een sfeer te creëren die nederigheid toont als dienaren van Allah. Als een plaats van aanbidding moeten moskeegebouwen vrede kunnen creëren zodat ze plechtig kunnen aanbidden en voorkomen dat ze pronken, arrogant en dagdromen. Het bestaan ​​van stilte en kalmte kan mensen trouwer maken in Allah en beseffen dat hij niets is. In wezen wordt van het ontwerp van de Shahada-moskee verwacht dat het de diepste gevoelens van de aanbidders raakt, wat leidt tot vrede, rust en spirituele voldoening.

Van het ontwerp van de Shahada-moskee wordt gehoopt dat het moslims kan aantrekken om het te bezoeken en ervan te aanbidden. Zo veel mogelijk moet het ontwerp van de Shahada-moskee tot in de details mooi, verbazingwekkend en indrukwekkend zijn. Bij het plannen van een moskee zijn hier enkele belangrijke bepalingen waarmee rekening moet worden gehouden.
 De bouw van de moskee is in overeenstemming met de functie, het doel en de rol van de moskee in het leven van de moslimgemeenschap, evenals het vermijden van gebouwen of kamers die niet in overeenstemming zijn met de rol van de moskee.
 Andere religieuze identiteiten vermijden, hetzij in de vorm van ornamenten of delen van gebouwen die de identiteit van een religie kunnen tonen. Volgens Surat Al Kafirun vers 6, "voor jou jouw religie en voor mij mijn religie". Er wordt ook naar de vorm van het gebouw gezocht om de gedachten en gevoelens van de aanbidders niet af te wenden.
 Vermijd alle vormen van decoratie in de vorm van beelden en schilderijen, zowel mens als dier. Het wordt ook aanbevolen om geen kalligrafie of andere versieringen te geven (vooral de Qibla-richtingsmuur) die de sereniteit van aanbidding kunnen verstoren.
 Er zijn geen zinloze delen van de moskee, zowel islamitisch gebruik als betekenissen. Dit betekent dat elke centimeter moskeegebouw functies en voordelen moet hebben. Hoewel het misschien niet overdreven is in het gebruik van land of bouwmaterialen, maar niet tegen lage kosten omdat de islam prikken verbiedt.
 De moskee moet een schoonheidswaarde hebben, zowel volgens de kleuren, vormen, locaties en islamitische decoraties.
Een ander ding waarmee rekening moet worden gehouden bij het plannen en ontwerpen van een moskee, zijn de activiteiten en gebruikers. Als u vanaf het begin goed oplet, kunt u uw kamer effectief en efficiënt plannen.
1. Shahada-moskee-activiteiten
Gehoopt wordt dat de belangrijkste activiteiten die worden uitgevoerd in overeenstemming met het ontwerp van de moskee het gebed zijn, vooral de gemeentelijke gebeden, zowel vijf dagelijkse gebeden als vrijdaggebeden. Andere activiteiten die kunnen worden uitgevoerd om het geloof en de vroomheid van God te vergroten, zijn onderverdeeld in de velden van aanbidding en da'wah. Aanbiddingsactiviteiten omvatten tarawih-gebed, Eid al-Fitr-gebed en Eid al-Adha. Er wordt verwacht dat de implementatie van zakat fitrah, het slachten van dieren en de distributie van dierlijk vlees uit Qurban kan worden uitgevoerd. Het is te hopen dat de da'wah-activiteiten die kunnen worden uitgevoerd op het gebied van da'wah recitatie, religieuze lezingen, ochtendlezingen en beheer van educatieve activiteiten omvatten.
Niet alleen religieus onderwijs, het is te hopen dat wereldse kennis die gunstig is voor de samenleving kan worden onderwezen in overeenstemming met het doel van het ontwerpen van de Shahada-moskee, mits voorzien van adequate faciliteiten. Educatieve activiteiten die kunnen worden uitgevoerd zijn onder meer het leren lezen van de Koran en het begrijpen van de inhoud ervan en het bouwen van een adequate minibibliotheek.
2. Moskee-gebruikers
Moskee-gebruikers zijn degenen die moskeeën gebruiken om te aanbidden of voor andere activiteiten volgens de islamitische leer en de fysieke vorm van moskeegebouwen. Afhankelijk van de functie en rol van de moskee kunnen moskeegebruikers als volgt worden gegroepeerd.
o Beheer en manager van de moskee
o Gemeenschappen rond de moskee
o Een reiziger of persoon op een lange reis
o Handelaren rond de moskee
o Moskee gasten in bepaalde zaken

Van het ontwerp van de Shahada-moskee die deel uitmaakt van het Betterpad-Ray-model, wordt verwacht dat het door verschillende moslimgroepen zal worden bezocht. Omdat het Betterpad-Ray-model kan worden gebruikt als een multifunctionele openbare ruimte, kunnen bezoekers natuurlijk variëren. In het gebouwencomplex is een moskee speciaal ontworpen wanneer gebedstijden zijn aangebroken en op dat moment kunnen bezoekers die in een bepaald evenement zijn, zonder verwarring dichtbij de Shahada-moskee aanbidden.
Er komt een kantoor voor beheerders en managers van de Shahada-moskee. Voor bezoekers die educatieve religieuze recreatie willen doen, worden ze naar de Shahada-toren geleid, die verschillende artikelen over islamitische geschiedenis en observatiesites op de zevende verdieping bevat (bovenaan). Vooral handelaren die in moskeeën verkopen, moeten zich houden aan de moskeevoorschriften en gebouwencomplexen en ook speciale vergunningen krijgen, en hun verkoopactiviteiten verstoren de activiteiten van hun aanbidders niet.
Hopelijk kan het ontwerp van de Shahada-moskee (Masjid Syahadat), dat deel uitmaakt van het Great Integrated Fortress-model Betterpad-Ray (Benteng Terpadu Raya / Great Integrated Fortress), inspireren en gerealiseerd worden. Aamiin.







Reference:

·         Susanta, Gatut, dkk. Membangun Masjid & Mushola. 2007. Depok: Penebar Swadaya. (https://archive.org/stream/BukuArsitektur/1048_Membangun%20Masjid%20dan%20Mushola#mode/2up)


No comments:

Post a Comment

BETTERPAD-RAY MOCKUP - Materiaal van de muur van de Shahada-moskee (Masjid Syahadat)

"Sorry If There Is A Deficiency / Error In Translation From Indonesian To Related Languages, Because It Only Uses Google Translate"...

Popular posts